2012-04-20 15:18:32• hírek • Kocsis Zoltán

Koncerttel az elektronikus hulladékok feldolgozásáért

Felmérések szerint Norvégia az ország lakosai által termelt szemét alig három százalékát kénytelen tárolni. Romániában viszont ez a szám meghaladja a 90%-ot. A háztartási hulladékok legveszélyesebbje az elektromos hulladék. Ennek a gyűjtéséről, kezeléséről és újrahasznosításáról tájékoztat a Recolamp szervezet karavánja.

A Recolampot 2007-ben alakította a Philips Románia, az Osram Románia, a Narva S.R.L. és a GE Magyarország, célja pedig az elektromos hulladékok összegyűjtése és újrahasznosítása. A szervezet a magyarországi Electro-Coorddal közösen „Az elhasznált világítótestek által okozott környezeti szennyeződés csökkentése a magyar-román határ mentén fekvő megyékben a hatékonyabb hulladékgazdálkodás által" elnevezésű, az Európai Unió által támogatott program keretein belül tájékoztató kampányt indított az érintett nyolc megyében.

A karaván utolsóként Szatmárnémetibe érkezett, ahol Ilyés Gyula polgármester is üdvözölte a célokat és terveket. „Elektromérnökként tisztában vagyok ezen berendezések okozta veszélyekkel, amelyek elsősorban hosszú távú szennyeződésben jelentkeznek", mondta. A polgármester fontosnak tartja, hogy a hulladékgazdálkodásban az önkormányzatok mellett a gazdasági szereplők is kivegyék a részüket. „Ez az első határon átnyúló, regionális hulladékfeldolgozó projekt és örülök, hogy ebben Szatmárnémeti is részt vesz", tette Ilyés, megjegyezve, hogy véletlen egybeesésként május elsejétől városunkban is beindul a szelektív hulladékgyűjtés.

Roxana Sunica, a Recolamp képviselője elmondta, hogy két interaktív informatív sátrat állítottak fel az Október 25 téren, amit 20 - 27. között minden érdeklődő meglátogathat. Ugyanitt az elhasznált villanykörtéket is le lehet adni, amiért mindenki kap egy kisebb ajándékot és részt vehet a tombolán is. Hogy az emberek figyelmét minél jobban felhívják a problémára, szombat este 20.00 órai kezdettel a természetvédelem iránt elkötelezett Sistem zenekar ad koncertet az Újközpontban.

Szatmárnémetiben az Alpin Recycling az elmúlt években több konténert helyezett ki szaküzletekben, gyárakban, iskolákban, intézményekben, ebben gyűjtik az elektromos hulladékokat. Igénylés esetén ingyen rendelkezésre bocsátanak további konténereket is illetve akár elszállítják a hulladékot.

A Recolamp az elmúlt öt évben több, mint 500 tonna elektromos hulladékot gyűjtött össze és hasznosított újra. A szervezetnek jelenleg 121 tagja és közel nyolcezer partnere van. Eddig egyetlen gyárban, Bodzafordulóban, dolgozták fel ezeket a hulladékokat. Március elején azonban a magyarországi Mezőkovácsházában is megnyílt a második ilyen gyár, a nyolc szomszédos határ menti megyéből pedig ide fogják szállítani a hulladékot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: